Πρόθεση για ανέγερση νέου καθεδρικού ναού στην εντός των τειχών Λευκωσία

Ένας
Guest

/ #3 ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΤΖΑΜΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

2010-09-02 12:16

 

Για την ανέγερση της μαλακίας του αρχιεπισκόπου στην παλιά Λευκωσία διαμαρτυρηθήκαμε και υπογράψαμε πάμπολλες φυλλάδες.

ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΝ θα ευαισθητοποιηθούμε τα ίδια άτομα και για το ότι στα κατεχόμενα μάχονται να χτίσουν μια αντίστοιχη μαλακία οι μουσουλμάνοι.

 

ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ την περιβόητη "αντικειμενικότητα" ορισμένων και ΑΝ θα κυκλοφορήσει οποιαδήποτε διαμαρτυρία και ΑΝ θα υπάρξει οποιαδήποτε ευαισθητοποίηση προς αποτροπή του τεμένους με ανάλογο ζήλο...

 

ΠΡΟΣΚΑΛΩ όσους διαμαρτυρήθηκαν για το χριστιανικό έκτρωμα να ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΟΥΝ ΚΑΙ για το μουσουλμανικό έκτρωμα. ΔΗΜΟΣΙΑ. ΚΑΙ ΟΧΙ ΩΣ ΜΕΤΡΟ ΣΥΜΜΕΤΡΙΑΣ. Ως ανεξάρτητη διαμαρτυρία η μιά από την άλλη. (Διότι αν είναι θέμα συμμετρίας, τότε ας αφήσoυμε και τους δύο να κάνουν το δικό τους- θα προκύψει συμμετρία). Από αύριο λοιπόν επίσημη ιστοσελίδα-διαμαρτυρία αποκλειστικά  ΕΝΑΝΤΙΟΝ της ανέγερσης του τζαμιού.

 

 

ΕΔΩ ΣΕ ΘΕΛΩ ΚΑΒΟΥΡΑ, ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΑΣ ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ

 

 

 

---> (Προβλέπω όμως μια ένοχη σιωπή. Ή μια υποκριτική ηπιότητα. Βγάλτε με ψεύτη.)

 

  

 

 

 

 

Τέμενος με τέσσερις μιναρέδες και εμπορικό κέντρο

Τζαμί γίγας στη Λευκωσία

 

 

 

Σάρκα και οστά παίρνουν οι σχεδιασμοί της Τουρκίας και κατά δεύτερο λόγο του «δημαρχείου» κατεχόμενης Λευκωσίας για ανέγερση μεγαλεπήβολου τεμένους στην καρδιά του κατεχόμενου τμήματος της πρωτεύουσας. Ο χώρος που έχει επιλεχθεί για την ανέγερση είναι ο τερματικός σταθμός λεωφορείων στην κατεχόμενη Λευκωσία (σε αρκετά κοντινή απόσταση από τον καθεδρικό της Αγιάς Σοφιάς που μετατράπηκε το 1570 σε τζαμί με την ονομασία Σελιμιγιέ), κάτι ωστόσο που προκαλεί αρκετές αντιδράσεις ανάμεσα στους Τ/Κ καταστηματάρχες της περιοχής.Το τζαμί που θα χτιστεί θα πλαισιώνεται από τέσσερις μιναρέδες και θα είναι χωρητικότητας 2.000 ατόμων, ενώ σύμφωνα με τους σχεδιασμούς η ευρύτερη περιοχή θα αλλάξει με τη δημιουργία νέων καταστημάτων, εμπορικού κέντρου, αλλά και αίθουσες συνεδρίων και διαλέξεων.Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο «δήμος» Λευκωσίας αναμένεται πολύ σύντομα να επιτρέψει την έναρξη των εργασιών, κάτι που θα σημάνει και την απομάκρυνση του τερματικού σταθμού σε άλλη περιοχή. Στόχος είναι το τέμενος να ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2011, με το όλο κόστος της ανάπτυξης να καλύπτεται από το ειδικό ταμείο της τουρκικής «πρεσβείας» στα κατεχόμενα (το ταμείο που χειρίζεται τα κονδύλια στήριξης της Τουρκίας προς το ψευδοκράτος).Αρκετοί πάντως Τ/Κ καταστηματάρχες διαφωνούν με την απόφαση του «δημαρχείου» όπως το τέμενος κτιστεί στη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς θεωρούν ότι η απομάκρυνση του σταθμού λεωφορείων θα επηρεάσει αρνητικά τα περίπου 180 καταστήματα και άλλους χώρους της περιοχής όπου απασχολούνται χιλιάδες άτομα.Αντίθετα με την ανέγερση του τεμένους στην περιοχή είναι και τα μέλη της τ/κ ένωσης οδηγών οχημάτων «δημόσιας» χρήσης, ο πρόεδρος της οποίας είπε πως το τζαμί θα μπορούσε να ανεγερθεί σε άλλη περιοχή.Πάντως, ο «δήμαρχος» Τζεμάλ Μπουλουτογλουλαρί είπε πως σε όλες τις πόλεις του κόσμου οι σταθμοί λεωφορείων βρίσκονται εκτός του κέντρου των πόλεων, ενώ αναφερόμενος στις ανησυχίες των καταστηματαρχών, υπέδειξε ότι με την κατασκευή του τεμένους ολόκληρη η περιοχή και τα καταστήματα θα αναβαθμιστούν.Στα κατεχόμενα σήμερα λειτουργούν 182 τζαμιά, εκ των οποίων τα περισσότερα πριν το 1974, ήταν εκκλησίες.

 

 

 

Κωδικός άρθρου: 966723

ΠΟΛΙΤΗΣ - 01/09/2010, Σελίδα: 6