Меден протест / Beekeper's Protest - No money No honey

Меден протест / Beekeper's Protest - No money No honey / Announcements / Колеги от цялата страна споделете и подкрепете петицията / Comments


Guest

#1

2013-11-15 12:29

СТАНОВИЩЕ НА СБП от 26.05.2010
СБП ЗАСТАВА В ЗАЩИТА НА ПЧЕЛИТЕ И ПЧЕЛАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ.
На фона на:
• първостепенно значение на пчелите за опрашване на ентомофилните растения и осигуряване на природосъобразна храна за човека от плодове, зеленчуци, маслодайни култури, билки, грозде, кафе, какао и др., както и на тютюн,
• лечебните свойства на пчелните продукти,
• масовото изчезване на пчелите в световен мащаб и колосалните последици за изхранване на населението,

• резолюцията на Европейския парламент за защита на пчелите в ЕС,
• разрешаване законовото отглеждане на пчели даже в петнадесетмилионния Ню Йорк,
да се прави предложение за промени в законодателството с цел изнасяне на пчелите извън населените места в България е безумие.
СБП се противопоставя на тази идея, издигната от председателя на НБПС Пламен Иванов. Необходимо е правителството на РБългария да предприеме мерки за откриване на причината за раздразнителността на пчелите, която е установена в цяла България за първи път през тази година по време на цъфтежа на рапицата. Да се направят изследвания:
• на препаратите за растителна защита, прилагани при отглеждане, както на рапицата, така и на другите земеделски култури;
• за наличие на засети ГМО култури в България и влиянието им върху пчелите.
Смъртността от пчели е 400-500 души годишно за цялата планета, а само болните от кучешка тения в България са 451 човека през 2008 година и сме на първо място в ЕС.по този показател. За предпазване от пчелоужилване на хора и домашни животни е необходимо да се разпространят указания чрез медиите, както и за оказване на първа помощ на пострадал. За децата може да се проведе обучение в училище по този въпрос, както и за спешни мерки при ухапвания от други насекоми - комари, кърлежи, а също от змии, кучета и др.
Отряд за бързо реагиране при инциденти с пчели е излишен, във всяка област има служба „Гражданска защита”, чиито специалисти трябва да бъдат обучени за работа в такива случаи. Всеки опитен пчелар в страната може да окаже съдействие за хващане на рояци, появили се на обществени места.
Изнасянето на пчелините от населените места е свързано не само с отдаване на терен от общината, но и със създаване на материална база – ограждане на пчелина, осигуряване на денонощна охрана, прекарване на ток и вода, построяване на помещения за центрофугиране на меда, за съхранение на инвентара през зимата, за почивка на пчеларя и др. Преместването на кошери, които не са предназначени за подвижно пчеларство е трудоемко и не може да се извършва през активния сезон. Професионалните пчелари в България са на ръба на оцеляването, от тази година плащат по-високи осигуровки, наложен им е данък върху печалбата - за първи път от 110 години насам. Пчеларството и за любителите е много скъпо хоби. Извеждането на пчелите от населените места е непосилно финансово, както за професионалисти, така и за любители. СБП застава в защита на пчелите и пчеларите – производители на пчелен мед и пчелни продукти и се противопоставя на всякакви подобни намерения. Правителството на РБългария, както и Народното събрание, все още не осъзнават заплахата за човечеството от изчезване на пчелите, не се съобразяват с директивите на ЕС за предприемане на мерки за опазване на пчелите, не признават приоритетната роля на пчеларството за земеделието, специалисти от МЗХ смятат, че пчелните продукти не са жизнено-важни за човека. Време е, някой да им отвори очите, за да видят, че плодовете на ентомофилните растения са продукти от опрашителната дейност на пчелите и да оценят достойно труда на пчеларите.

Guest

#2

2013-11-16 03:57

не знам кой го е писал но подходът е абсолютно погрешен , пупулиски, пчели е имало и ще има , по скоро пчеларите са заплашени да си сменят професията.закона за пчеларство казва да , а закона за тсу казва не,всичко опира на местна почва, и на желание за добросъседски отношения,зощо си мислите че може до сложите в селата 2-3000 пчелни семейства и да има паша за всички и да няма проблеми със съседите?

Anonymous

#3

2014-02-11 00:57

Пчеларска Анкета номер 1
Анкетата е професионална и всички злоупотреби няма да бъдат зачетени! От едно IP се гласува 1 път!
Отговорите ще бъдат публикувани във всички форуми изпратени до МЗХ, Михаил Михаилов, Мария Габриел, българските медии и интернет. Всяка манипулация на вота е невъзможна и невалидна. Анкетата е предоставена от водеща и лицензирана фирма !
https://www.surveymonkey.com/s/8T9BY3S