Plava voda Travnik


Guest

/ #62

2013-03-16 19:06

TRAVNIČKA HRONIKA PROLOG

Na kraju travničke čaršije, ispod hladovitog i hučnog izvora Šumeća, postoji otkad svet pamti mala »Lutvina kahva«. Toga prvog sopstvenika kafane, Lutve, ne sećaju se ni najstariji ljudi; taj je bar stotinjak godina već na nekom od razasutih travničkih grobalja, ali svi idu kod Lutve na kafu i njegovo se ime pamti i izgovara tamo gde su zaboravljena imena tolikih sultana, vezira i begova. U bašti te kafanice, pod samom stenom. u podnožju brega, ima jedno odvojeno, hladovito i malo uzvišeno mesto, gde raste stara lipa. Oko te lipe i između stena i busenja uklopIjene su niske klupe nepravilna oblika na kojima je zadovoljstvo posedeti i sa kojih se teško ustaje. One su izlizane i iskrivljene godinama i dugom upotrebom i potpuno srasle i postale jedno sa drvetom, zemljom i kamenom oko sebe.


I onda 200 godina kasnije dodju sumnjaci i posjeku staru lipu.Pametnom dosta...

Posto VAS Hadjiemrice Ivo Andric očito zivcira evo jos jedna od njega .Sad je valjda svima jasno zasto najveci covjek u povjesti ove zemlje nema ulicu u svom rodnom gradu.

Jednostavno zato sto je jos onda ZNAO I REKAO SVE...Ljudi u čitavom svjetu su to prepoznali.U čitavom svjetu osim kod nas u Travniku.Zato nam i jest ovako...